Friday, July 29, 2011

Courtyard houses


There is a special appeal about a courtyard house in a hot climate.  Not only is it an effective design tool in keeping temperatures regulated and providing rooms with lots of natural light, but it also constructively uses a site with building concentrated on the perimeter leaving the interior free for use.  In addition this provides the residents with some privacy in an urban environment. This urban infill project by Ibarra Rosano Design Architects in Tucson, Arizona uses these principles to guide this project.  The simple articulation of the street façade provides an interesting wall scape.
Images by Bill Timmerman







Wednesday, July 27, 2011

Almonte Teatro


The forms and volumes used by Donaire Arquitectos for the Almonte Teatro really appeal to my design sensibilities.  This bold entrance announces the solid volumes that dominates much of the internal spaces within the building, whether it be in positive or negative.  The central cut-out is repeated in the double volume atrium surrounded by broad widths of white wall and linear panels.   Light is directed by vertical panels, as well as by the shapes that are firmed by the façade.  The staircase is framed by a solid wall which descends from the ceiling, and lifts to reveal the ascent towards the theatre.   
Photos by Javier






Noma


Having won the best restaurant in the world for the second year in a row, this visual and sensory feast is worth sitting on the waiting list for.  Not only are the dishes a contemporary take on traditional Nordic cuisine, but so is the rest of the restaurant.  Noma has also recently released a fabulous cookbook, a must-have for anyone that appreciates well prepared food.  It is definitely worth visiting their website to view the visual construction of their dishes ... click here
Interior by Space


 



Tribeca loft



This highly covetable loft in Tribeca, was designed by the New Zealand based Feron Hay.  Minimal intervention into the existing structure was achieved by using steel and glass platforms placed between columns to create rooms within the apartment.  These panels are separate from the perimeter building, and shadow lines keep this illusion where surfaces meet.  Sliding screens and fabric curtains contain smaller volumes, allowing the users to adjust these spaces.  Contrast is used effectively, discarding of unnecessary elements to give the clean lines that define this apartment.  Private areas use a darker, more intimate base, while public spaces are flooded in light.  Bespoke blown glass pendants are strung throughout the loft.  This loft has a comfortable simplicity that I admire.  Feron Hay's signature is simple elements and uncluttered spaces, as is visible here.  
Images via Archdaily  photos by  Richard Powers